En ny vardag

En ny vardag

Dagarna och veckorna går och går, och snabbt! Jag försöker komma in i vad min nya vardag innebär. Mata, byta blöja, gosa, vila och så börja om igen. Runt runt. Det är inte så svårt i sig tycker jag, själva handpåläggningen är ganska lätt med Signe.

Det som är svårt är att göra andra saker. Som att fota exempelvis! Eller jobba med något annat icke bebis-relaterat. Om jag vill göra en lite arrangerad fotografering, alltså fixa med bakgrund och lite pynt och så vidare, så känns det oövervinnerligt svårt att lyckas med när vi är ensamma. Att bli avbruten i tid och otid när man försöker skapa något gör det svårt att ro det hela i land tycker jag. Jag blir lätt apatisk och gör ingenting istället. Bara kollar på serier…

Nu har jag börjat jobba med Linda i hennes företag också, vilket är galet roligt! Men ack svårt att planera in timmarna att jobba när Bönan sover. Men vi har bestämt att börja väldigt måttligt, just av den anledningen. Som det ser ut just nu får Bönan helt enkelt vara med på ett hörn om hon bestämmer sig för att vara vaken. Med ena foten på vagnen för att vagga henne, hörlurarna på för att höra vad Linda säger och så försöka skriva något emellanåt. Multitasking! Men allra oftast passar jag såklart på att jobba när lillan sover. Det blir bäst för oss båda.

Jag måste försöka bli lite mer zen med att det är så det kommer att vara nu. Att det är okej och att jag måste anpassa mitt arbetsflöde till det. Det är okej att stöka till lägenheten och börja sätta i ordning för att fota ena dagen och låta det vara stökigt i flera dagar tills jag hunnit göra fotograferingen. Omfamna kreativt kaos! Bokstavligen haha! Och så ska jag lära mig att behöva släppa och plocka upp trådar hela tiden. Den lilla detaljen…

Har du några tips till mig? Bönan är ju en färsking fortfarande, så det är hundra procent rimligt att hon tar upp mer eller mindre all min tid. Men några gånger i veckan vill jag ändå göra något annat.

Detta är mina bästa knep: 

– Ta in vagnen i rummet, den är flexibel, lätt att ta med och bebisen hamnar i lagom höjd

– Såklart: passa på när hen sover

– Använd bärsjal/sele, då kan bebisen lätt hänga med på mycket och samtidigt få närhet och bli vaggad

6 svar

 1. Melodi skriver:

  Mitt tips är att vara medveten om sin egen inställning till ”tillräckligt bra” eller ”tillräckligt mycket”. Tror att man måste sluta jämföra sitt ”barnfria jag ” med sitt nuvarande jag. Nytt normaltillstånd därmed borde även alla krav också ändras till rätt nivå. Allt tar lite längre tid och alla bilder/projekt blir inte perfekta från första stund, och det är inte hela världen. Med tiden kommer allt det där komma tillbaka. Så summa summarum: sänk kraven.

  Ett annat tips som vi har pratat om hemma för framtiden, är att avsätta en fast tid varje dag för att göra det man vill göra, utan bebis. Typ ca 1 timme. Det kan vara träning, fika, fota, redigera .. ja egentligen vad som helst som ger energi. 1 timme är 4% av dagen så man borde kunna hitta den luckan någonstans på dygnet.

  Sen vet jag inte om det funkar i realiteten men så tänker jag mig att jag ska skapa utrymme för min kreativitet i framtiden.

  0
  • Jacqueline skriver:

   Ja du har rätt förstås. Det är mest svårt att acceptera att man inte kan göra som man vill hela tiden. Jag känner inte någon direkt press att göra saker utan jag bara VILL göra det. Om du är med på vad jag menar 🙂

   Det är ju supersmart! Läste kommentaren igår och gjorde faktiskt det redan då: duschade (utan att stressa) och tog promenad med Kurbits ensam och lyssnade på podd. Det var så skönt! Hann både rensa hjärnan och fylla på med lite ny energi!

   0
 2. Det måste vara lurigt i omställningen, när man fortfarande har kvar sina gamla tankar om rutiner och möjligheter. Har inte barn själv så har inga genomlevda tips, men jag har levt mycket med barn och tror som Melodi ovan, att sänka sina egna krav och förväntningar och så kanske se till att få lite längre stunder (med barnvakt eller när den andra kommer hem) där man får leva ut lite mer ostört. För helt och hållet kan man kanske inte tränga undan sina behov en längre tid 🙂

  Vad go hon är!

  0
  • Jacqueline skriver:

   Ja jag tror ni har rätt båda två, man får försöka andas djupt och se det lite från andra hållet. Alltså säg att bebisen sov i 30 min och man hade energi att uträtta något, då är det toppen! 30 minuter är ju jättemånga fler än 0 minuter. Och inte tänka ”idag fick jag inte jobba ostört i 3 timmar!!” och få panik över det.

   Ja visst är hon väl en liten gobit ändå! 😀 hihi!

   0
 3. Hannas krypin skriver:

  Ta en sak i taget och inte stressa över att det inte blir som du tänkt dig, är det första jag tänker på. Så underbart för övrigt med en liten att ta hand om.

  0
  • Jacqueline skriver:

   Ja det är nog det enda rätta att göra, det låter så mycket lättare än vad det är bara haha! 😀 Nog är det gosigt alltid! <3

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.